Nascholing Beroepschauffeurs

Vanaf 10 september 2009 wordt de nieuwe richtlijn vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs van kracht. 

Voor wie is de Richtlijn?
De Richtlijn geldt voor alle EU beroepschauffeurs en beroepschauffeurs die in de EU werken. Onder deze regelgeving is een geldige code vakbekwaamheid (code 95) verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C of D noodzakelijk is. In Nederland wordt deze code op het rijbewijs geplaatst. Alle houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. Zij hoeven vanaf die data nog géén geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs te hebben. Als zij beroepsmatig als chauffeur werken, dan moeten zij wel nascholing gaan volgen. 

Nascholing (behouden code 95)
Om beroepschauffeur te blijven, zijn beroepschauffeurs verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Als u niet voldoet aan de nascholingsplicht, mag u uw vak niet meer uitoefenen. Alle houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, krijgen in hun eerste periode van verplichte nascholing geen vijf, maar zeven jaar de tijd om aan de nascholing te voldoen. 
Dit betekent dat beroepschauffeurs:

  • met een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008, uiterlijk op 10 september 2015 een geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs moeten hebben.
  • met een rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, uiterlijk op 10 september 2016 een geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs moeten hebben. 
    De gecertificeerde cursussen die vrachtautochauffeurs vanaf 1 maart 2009 volgen, tellen al mee voor de verplichte nascholing.

De nascholing moet bestaan uit cursussen die door CCV gecertificeerd zijn. Ieder bedrijf en iedere  chauffeur kan zelf een keuze maken uit de door CCV gecertificeerde nascholingscursussen. De enige eis is dat van de 35 uur nascholing een chauffeur minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining moet volgen. 

Welke nascholing heb ik tot nu toe gevolgd?
Op 
mijn.ccvexamenhuis.nl kan de chauffeur bekijken welke CCV diploma’s, certificaten en nascholingsuren hij heeft behaald. Voor de bescherming van de privacy kan alleen de chauffeur inloggen via zijn persoonlijke DigiD. Bedrijven kunnen een overzicht vragen aan de betreffende chauffeur.   
Ook VCM registreert de bij VCM gevolgde opleidingsuren. Op verzoek kan een overzicht per bedrijf worden opgevraagd. 

Code 95 verlopen
Stel dat het een chauffeur niet lukt om aan de verplichte nascholing te voldoen. Dit heeft als gevolg dat zijn code 95 (vakbekwaamheid) verloopt en hij zijn vak niet meer mag uitoefenen. Als hij daarna besluit zijn oude vak weer op te pakken, dan moet hij die vakbekwaamheid weer vernieuwen. Dit doet de chauffeur door 35 uur nascholing te volgen. Nadat hij deze 35 uur gevolgd heeft, én hij de code 95 op zijn rijbewijs heeft, mag hij weer beroepsmatig rijden.


Meer nieuws


Dieseltoeslag (01-08-2018 )

Hier vind u de recente dieseltoeslagen

lees meer ...

Vacature Chauffer binnen-/buitenland (01-01-2015 )

Wegens uitbreiding zijn wij op zoek naar een collega die ons team zou willen versterken. Het betreft de vacature chauffeur binnenland.

lees meer ...

Nascholing Beroepschauffeurs (26-02-2010 )

Vanaf 10 september 2009 wordt de nieuwe richtlijn vakbekwaamheid voor beroepschauffeurs van kracht. 

lees meer ...

Invoering 48-urige werkweek nadert (23-02-2010 )

De 48-urige werkweek vloeit voort uit de Europese richtlijn 2002/15.

lees meer ...

 

 

  D. Zonneveld Transport B.V.
Grote Woerdlaan 28
2671 CL Naaldwijk
  Tel: +31(0)174-512470
info@dzonneveldtransport.nl
www.dzonneveldtransport.nl